3 klubber utmerket seg med stor deltakelse. Tradisjonen tro så stilte Trondheim sterkt med sine 7 tilreisende lag, mens klubbene på arrangørstedene stilte med litt flere lag. Christiania (tilholdssted på ElbowRoom) stilte med 10 lag, mens Oslo (tilholdssted på Biljardhuset) hadde 9 lag. Av andre tilreisende klubber bør det være verdt å merke seg Svithun og Arendal med sine 5 lag hver.

Nok en gang stilte Trondheim med flere sterke lag, blant annet mesterne de siste 3 årene Vegar Kristiansen, Ronny Oldervik og Roger Lysholm. Andre potensielle vinnerlag var både Trondheim 2 med Jørn Kjølaas, Ronny Kraft og Martin Havnvik og Trondheim 3 med Roger Øien, Robert Grønlie og 14-åringen Mats Schjetne.

Christiania, som etter å ha flyttet til ElbowRoom har fått en enorm spillervekst, stilte med kun 1 lag i fjor og fikk dermed ingen seedete lag i årets turnering med 21.plassen fra i fjor. Dermed måtte alle Christianias lag spille første runde, og her ble det veldig enkelt for 1.laget med Christian Johannessen, Matey Ullah og Joakim Haugen, ettersom de vant de første matchene sine 9 – 0, 9 – 0 og 8 – 1. Andre sterke lag fra Christiania var blant annet Christiania Outsiders, med elitespillerne Timo Mäkelä, Stein Amundsen og Roy Flaate, sammen med Christiania Comeback Kids som var Kim Garmark, Askild Hansen og Gard Hasselstrøm.

Oslos førstelag besto i år av Lars Harald Riiber, Henrik Hagen og Rune Bratbergsengen, ett lag som utvilsomt er sterkt nok til å skremme de fleste. Oslos andre lag bestående av svenskeimporten Kent Halldin, Egil Arne Sørensen og Kahlil Avis var også et fryktet lag få ville møte.

Helgens store overraskelse var nok Christiania Dream Team bestående av Line Kjørsvik og 16-åringene Per Henrik Pedersen og Sebastian Mæhlum. I tur og orden slo de ut Christiania Comeback Kids (Kim Garmark, Askild Hansen og Gard Hasselstrøm), Hyllestad 1 (Tommy Wolff, Dag Jøran Aralden og Henrik Herrebrøden) og Torshov 1 (Jan Mario Johansen, Geir Holmqvist og Jan Terje Øyen) før de i kvartfinalen skulle skremme Christiania sitt førstelag.

Matey Ullah vant raskt 11 – 6 over Sebastian Mæhlum i 9-ball, og fokuset ble flyttet over på de andre matchene. Stillingen var 4 – 4 i 8-ball mellom Per Henrik Pedersen og Christian Johannessen, og Line ledet i 14-1 mot den nybakte Norgesmesteren i 14-1, Joakim Haugen.

Line gikk etterhvert opp til 113 – 97 mot Joakim Haugen, mens flesteparten av de ca 70 tilskuerne fulgte matchen mellom Per Henrik og Christian. På stillingen 7 – 6 til Christian så feiler han en forholdsvis enkel ball og slipper Per Henrik inn på bordet. Per Henrik hadde storspilt, og vartet blant annet opp med safespill av meget høy klasse. Dessverre for Per Henrik så fikk han aldri muligheten til å avgjøre med å brekke på 7 – 7, for når han manglet 1 kule så puttet Joakim sin siste ball og vant 125 – 113 mot Line. Dermed endte Dream Team på en imponerende 7.plass.

I de andre kvartfinalene så vant Trondheim 2 over Trondheim 3, mens Oslo 2 slo ut Christiania Outsiders.

Den kvartfinalen det på forhånd var knyttet mest spenning til var utvilsomt stormøtet mellom Trondheim 1 og Oslo 1. Vegar mot Lars Harald i 14-1, Henrik og Roger i 9-ball og Rune mot Ronny i 8-ball.

Roger gikk raskt opp i en stor ledelse, og Vegar økte jevnt og trutt sin ledelse mot Lars Harald selv om kampen ikke bar preg av storspill fra noen av spillerne. I 8-ball matchen var det rimelig jevnt, men med et lite overtak til Oslo og Rune.

Det ble ikke overraskende seier til trønderne etter at Vegar og Roger vant sine kamper, og dermed måtte Oslo 1 ta til takke med en skuffende 6.plass.
(Likevel en forbedring fra fjorårets 8.plass. Også da røk førstelaget ut mot Trondheim 1 i kvartfinalen)

I semifinalene vartet Kent Halldin opp med storspill mot en uvant svak Roger Lysholm, men selv med seier til Oslo 2 i den matchen så ble det aldri spennende og Trondheim 1 tok seieren og sikret seg finaleplass i år igjen.

I den andre semifinalen ble det en thriller av en match mellom Trondheim 2 og Christiania.

Jørn Kjølaas vant en utrolig spennende 9-ball match mot Christian Johannessen, med sifrene 11 – 10. Joakim Haugen vant komfortabelt 14-1 matchen mot Martin Havnvik, og tilskuerne presset seg sammen rundt 8-ball matchen mellom Kraft og Ullah. Matey ledet hele matchen, men slapp Ronny til på slutten. På stillingen 7 – 7 så bommet Matey på 8-en som slamret mens hvit forløp i samme hull, men med ball i hånd så klarte ikke Ronny å finne vinnervarianten; Matey fikk en ny sjanse og sendte Christiania til finale!

På forhånd så hadde vel de fleste regnet med at de aktuelle finalelagene var Trondheim 1, Oslo 1 og Christiania 1, så sånn sett så var det ingen overraskelse at det skulle bli finale mellom favorittene fra Trondheim 1 mot hjemmelaget Christiania 1.

Tidenes kanskje siste bronsefinale i lag-NM ble en spennende affære. Fikk dessverre ikke med meg alt som skjedde her, men Kent Halldin vant 9-ball matchen og Kahlil Avis sikret bronse til Oslo 2 ved å vinne 100 – 97 i 14-1 mot Martin Havnvik. Dette skjedde etter at Havnvik ledet 97-92, fikk en kiks/kling og la igjen akkurat 8 baller til Kahil.  Oslo 2 storjublet, og mente at dette var nesten som å vinne gull!

I finalen spilte Christian Johannessen mot Roger Lysholm i 9-ball, Vegar Kristiansen spilte 14-1 mot Joakim Haugen og 8-ball matchen skulle utkjempes mellom Matey Ullah og Ronny Oldervik.

Roger spilte mye bedre enn i matchen mot Kent Halldin, mens Christian Johannessen ikke viste noe til storspill, noe som sifrene 11 – 2 til Roger bekrefter.

I 14-1 startet Joakim Haugen med å lede med over 30 poeng før Vegar tok en 22 serie og en 67 serie, og ledet komfortabelt med over 60 baller før han slapp Joakim inn på bordet igjen. Mens Joakim spilte så pågikk det en thriller på nabobordet.

Matey og Ronny spilte jevnt, etter at Matey hadde ledet i begynnelsen av matchen, og stillingen ble til slutt 7 – 7. Dessverre fikk vi aldri vite hvem som skulle vise seg å bli best i denne kampen, siden Joakim bommet og Vegar kom inn på bordet og tok de siste kulene han manglet for å vinne 14-1 matchen.

Dermed ble gullet nok en gang tildelt Trondheim, for fjerde år på rad!!!Imponerende!!!

Helgens mesterskap var preget av god stemning, og for de som røk tidlig ut så var det turneringer lørdagskveld både på Biljardhuset og ElbowRoom. Ellers var det rigget til tribuner til alle 9 bordene i kjelleren på ElbowRoom, slik at det var gode forhold for å følge de forskjellige matchene.

Mvh,
Roy Steffensen

 

Turneringsleder takker alle oppmøtte for god bistand til en fint avvikling av "vårens vakreste eventyr".
Spillere for god sportsånd og spilleglede.
Assisterende turneringsledere Bernt Even Nilsen og Stein Unsgård for uvurderlig co-ledelse.
Ansatte ved Elbow Room og Biljardhuset for alle smil og god service.
Stig Olsen for å redde meg ut av ei knipe.
Roy Steffensen for sin alltidtilstedeværelse.

Mens turneringen pågår gjør man seg mange tanker om hvordan det kan bli enda bedre neste år. Vi gleder oss....

Mvh,
Ingolf Höns